Mijn specialisaties

Mijn kennis en begrip strekken zich uit tot het autistisch spectrum (ASS), Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), Cerebrale Parese (CP), ADD, ADHD, ODD, OCD, rouwverwerking, trauma- en hechtingsproblematiek, angstproblematiek, sociale problematiek, langdurige ziekte, psychosomatische klachten, BRUS en andere uitdagingen van het leven.

Inhoud

Gezinstherapie

Overweeg gezinstherapie als een effectieve oplossing voor jullie gezinsuitdagingen. Natuurlijke gezinsproblemen, zoals pubers die grenzen opzoeken, ruzies tussen je kinderen en meningsverschillen over opvoeding, komen vaak voor. Denk je dat gesprekken en eigen ideeën tekortschieten? Gezinstherapie kan dan een oplossing bieden. In gezinstherapie ligt de focus op het versterken van jullie gezinsrelaties en het herontdekken van plezier. De therapie omvat activiteiten waarbij patronen zichtbaar worden, gevolgd door oefeningen om nieuwe, gezonde patronen te ontwikkelen. Het doel is om bewustwording van onderlinge reacties en positieve veranderingen te bevorderen. Hoewel gezinstherapie in het begin spannend kan zijn, zul je doorgaans na verloop van tijd minder spanning en meer plezier ervaren samen.

BRUS

In mijn praktijk zie ik veel kinderen met chronische ziekten, beperkingen, gedragsstoornissen en andere problemen. Bij deze gezinnen en tijdens mijn werk in het speciaal onderwijs valt op dat de broers en zussen van mijn cliënten, vaak aangeduid als “brusjes,” vaak ongemerkt in een zorg- en reddersrol belandden. Tijdens mijn afstudeeronderzoek heb ik inzichten verworven om ouders bewust te maken van de impact van het hebben van een zorg intensieve broer of zus. Ik bied handvatten en tips, zoals betere communicatie, begrip voor elkaars behoeften en het bevorderen van echt contact. Daarnaast faciliteer ik contact tussen brussen ook wel lotgenoten. Als je behoefte hebt aan begeleiding voor je gezin met een kind met beperkingen, sta ik graag voor je klaar.

Rouw en verlies bij kinderen en jongeren

Veel kinderen en jongeren ervaren verlies in hun leven, wat rouw kan veroorzaken, niet alleen bij het overlijden van een geliefde, maar ook bij gebeurtenissen zoals scheidingen, verhuizingen, het verlies van een huisdier, verlies van gezondheid, veranderingen in vriendschappen, of het besef dat een dierbare door ziekte of een ongeval niet meer dezelfde persoon zal zijn. Het is van essentieel belang om de impact van deze gebeurtenissen te erkennen en de bijbehorende emoties te begrijpen om het rouwproces te kunnen doorlopen.

Heb je hulp nodig bij het rouwproces van je kind of behoefte aan het delen van jouw verliessituatie?
Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Dier Ondersteunde Interventies

Een hond is vrij van oordelen, geeft troost en nodigt uit tot interactie, wat de spanning doorbreekt en voor afleiding zorgt, vooral als direct contact moeilijk is. Het oefenen van nieuw gedrag met een hond voelt minder confronterend aan, omdat een hond direct reageert op jouw lichaamstaal en emoties. Als je niet zeker staat in een oefening, zal de hond anders reageren dan wanneer je duidelijk weet wat je wilt bereiken. Het werken met een hond is een vorm van ervaringsleren, waarbij je altijd een reactie krijgt en daardoor feedback op je eigen gedrag, wat het oefenen van nieuw gedrag toegankelijk en doeltreffend maakt.

Online coaching en therapie

De online wereld is niet meer weg te denken waardoor ik mij verdiept heb in het effectief aanbieden van online coaching en therapie. Voordeel van online is dat je de coaching en therapie in je eigen omgeving kan volgen. Deze omgeving is vertrouwd, waardoor je je meer op je gemak voelt. Dat levert meer (zelf)vertrouwen en een hoge concentratie op. Dit maakt het gemakkelijker om over moeilijke onderwerpen te praten, en bovendien beschik ik over verschillende methoden en hulpmiddelen waarmee ik naast het gesprek ook praktische ervaringen kan bieden.